Scandim AS

Din handlekurv
Kurven din er tom.

   

Du er her: Startside Kjøperåd 2D eller 3D
Decrease font size  Default font size  Increase font size 
Systemvalg PDF Skriv ut E-post
søndag 11. september 2011 20:29

2D og/eller 3D?

Nytt er nå den sterke betoningen av 3D på kino og TV. Alle ledende produsenter tar nå med muligheten for gjengivelse av 3D i en rekke TV produkter beregnet for hjemmebruk. Projektorer er selvsagt også med i denne trenden.

Skal vi mennesker oppfatte et bilde fra et flatt filmlerret tredimensjonalt, må hvert av øynene se et litt forskjellig bilde. Disse bildene må ha en betraktningsvinkel som skiller seg fra hverandre med ca. 60mm. Hjernen sammenstiller disse bildene slik at vi oppfatter dybde.

For å få dette til, må det brukes briller av tilskueren. På kino i dag brukes polarisasjonsbriller, mens produsenter av TVer og projektorer synes å ha landet på aktive lukkerbriller. Polarisasjonsbriller er billige, mens lukkerbriller kan koste noen 100-lapper.

Lukkerteknologien i brillene gjør at det stilles større krav til lyskraft i projektoren. Er ikke lyset kraftig nok, kan det gå ut over bildekvaliteten. I tillegg har det vist seg at dobbeltkonturer (Crosstalk) og skyggebilder kan bli en utfordring. 3D kan også influere på valget av filmlerret. Noen hevder at for projektorer er hvite lerret og 3D en utfordring, fordi lav refleksjonsverdi "gain" gir et "etterslep" i linjeavtrykket på hvitt lerret. Det er derfor bedre å velge et sølvlerret med høyere refleksjonsverdi, f.eks. 2,2 for å utligne dette. Sølvskjermer har styrken i å samle mer lys i en smalere sektor ut fra lerretets midpunkt, og gir dårligere forhold jo lenger ut fra midlinjene betraktere må sitte. Sølvskjermene kan imidlertid gjennom dette kompensere noe for det lystapet som skjer med aktive lukkerbriller.

I år (2012) lager produsentene allerede andre generasjons projektorer. Disse kommer med egenskaper som møter den store utfordringen med 3D: Mer lyskraft i 3D innstillingen! Resepten for den beste 3D projektoren ligger i bildepanelenes muligheter for raske oppfriskninger og bildeprosessorens regnekapasitet. Samtidig skal det tas hensyn til projektorens evne til å gjengi 2D, hvor kravene er litt anderledes. I første generasjon 3D projektorer kjempet LCOS og DLP mot hverandre. LCOS projektorer fikk til en bedre balanse mellom kvaliteten på 2D og 3D, mens DLP har en meget høy oppfriskningskapasitet. For DLP tillot hastigheten en mer optimal brilletilpasning, og dermed et bedre skille mellom filmens enkeltbilder med mindre skyggebilder. Her har imidlertid nå også LCD panelene fått raskere oppfriskningsprosess.

Når du skal gjøre et valg av projektor, se nærmere på hva projektorprodusenten har gjort for å løse disse utfordringene. Oppsummert vil du trenge litt mer utstyr i tillegg til projektoren og filmlerretet:

  • BluRay spiller med 3D gjengivelse eller en PC med BluRayspiller og et egnet grafikkort
  • Aktive eller passive briller. Aktive briller krever linkforbindelse med projektoren.

HAR DU SPØRSMÅL OM DETTE - TA KONTAKT PÅ Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere JavaScript for å kunne se adressen   ELLER RING OSS PÅ +47 90611815.

 

 

Sist oppdatert fredag 29. januar 2021 15:09