Scandim AS

Din handlekurv
Kurven din er tom.

   

Du er her: Startside Kjøperåd Hjemmekino
Decrease font size  Default font size  Increase font size 
Hjemmekino PDF Skriv ut E-post
mandag 09. januar 2012 20:22

Hjemmekino starter først over 100 tommer!

Stort filmlerret. Stor lyd fra 5 eller opp til 9 kanaler. Knivskarpe bilder. Strålende farger. Filmopplevelser som går under huden. Oppmerksomhetskrav og reaksjonsevne i dataspill som limer deg fast. Du er der!

I ditt eget hjem. Når du har tid og lyst.

Det er din private kino – det er din egen scene. Opplev film og dataspill slik det skal oppleves – med pirring og følelser - sitrende spenning eller gåsehud!

Velg en projektor – og få makeløse opplevelser og innlevelse!

Hva må du vite?

En projektor bruker kinoteknikk. Bildene sendes ut med høy lysstyrke gjennom et objektiv, blir forstørret og  reflekteres fra et filmlerret. For å få realisme bør det være lite som forstyrrer handlingen på lerretet. Det er blant annet derfor det er mørkt på kino. Historien eller spillet skal påvirke sansene dine, slik at du går opp i handlingen. Tiden skal bli borte.

For å få en god refleksjon fra lerretet kreves mye lys fra projektoren. Sterkt lys. Sterkere, jo mindre du greier å få vekk øvrig lys i det rommet du bruker. Reflektert lys fra projektoren til tilskueren måles i ANSI-lumen. Til tross for at teknikken stadig utvikles, står lysstyrke fortsatt i konflikt med ønsket om kontrast i bildet. Derfor legges det inn ikke for kraftig lys i projektorer som skal brukes til hjemmekino. Jo mer lyset i rommet kan dempes, jo bedre blir kontrast og farger i bildegjengivelsen.

Kontrastverdien er forholdet mellom størst mulig lyskraft i hvitt og det motsatte i sort. Størst mulig avstand mellom disse to verdiene er et mål i seg selv. Det er teknisk krevende å levere mest mulig hvitt og samtidig det dypest mulige sort. I projeksjonsteknikken er det forskjell på maksimum kontrast og ANSI kontrast. Å projisere sort er ikke mulig, sort er fravær av lys! En skiller derfor ofte mellom maksimalkontrast og ANSI-kontrast. Med teknisk hjelp kan det oppnås store verdier for maksimalkontrast, gjerne opp i mot 150.000:1. Angis ANSI-kontrast, blir inntil 16 vekslende sorte og hvite firkanter gjengitt i et testoppsett. Da får projektorene det betydelig vanskeligere, og kontrastverdier fra 600:1 blir å betrakte som ekstremt bra. I og med at film meget sjelden veksler fra helt hvitt til maksimalt sort, forteller bildeinntrykket angitt ved ANSI- kontrastverdien mer enn maksimalkontrastverdien.

«Gain», eller refleksjonsverdi, er et uttrykk som brukes ofte. Refleksjonsverdien er en faktor hvor en definert mengde lys sendes tilbake fra filmlerretet til tilskueren. Det beskriver dermed lerretets evne til å reflektere inngående lys. Det blir en teknisk beskrivelse av filmlerretet. Noe forenklet går det an å si at en refleksjonsverdi (gain) på 1.0 kaster tilbake samme lysmengde som treffer lerretet fra projektoren. Ligger faktoren på f.eks. 0,8 kan refleksjonen bil sterkere fordelt til sidene. Det er en fordel for tilskuere som sitter i kantene for et lerret. Ligger verdien f.eks. på 2,0 eller over, blir riktignok mer lys reflektert, men også konsentrert om en akse ut fra midten av lerretet. For hjemmekino bør verdien på et lerret ikke gå under 0,8 eller over 1,3.

Betraktningsavstand

Dagens BluRay har en oppløsning på 1080x1920 billedpunkter. De fleste projektorer nå har bildebrikker med samme oppløsning. Vanlige dvd-plater har en oppløsning på 734x576. Disse punktene kan oppskaleres, (eller dobles) med programvare. I tillegg kan programvare brukes for å skape tredimensjonale bilder fra en ikke 3D original. Er originalen i 3D, blir resultatet selvsagt likevel bedre.

Etter hvert blir også flere og flere TV-program sendt i høyoppløsning (HD). En projektor forstørrer hvert enkelt billedpunkt opp på lerretet. Til sammen gir dette muligheter for kino og TV hjemme som overgår alt vi har sett tidligere. Lerretsstørrelse på 2 til 3 meter bredde i et relativt lite rom er fullt mulig. Da får du den helt store virkelighetsillusjonen.

For BluRay, eller HD-TV, er tommelfingerregelen for avstand mellom lerret og tilskuer bildehøyden x 1,5 eller 2.

I 16:9 formatet kan du f.eks. ha et filmlerret med bildeflatemål 240x135cm. Fra denne skjermen skal du kunne sitte mellom 2 til 2,5 meter, og se et klart og flott bilde. Enda morsommere blir det hvis filmen du skal se er i Cinemascope. Her er forholdet 2,35:1. Beholder du samme bredde på skjermen, vil høyden på bildet gå ned til litt under en meter. Da kan du faktisk prøve å gå så nær som 1,5 meter. Det er  imidlertid noe som heter blikkvinkel. Du bør sitte slik at bildeflaten fyller hele synsfeltet ditt når du ser rett frem.

Smak og behag avgjør ditt valg - men gjør deg klar for de flotteste opplevelser!

Lyd

Dagens BluRay plater leveres med en fremragende lyd. Lyden kan være registrert i en rekke lydformater, hvorav dts-HD eller Dolby True HD er de mest avanserte. Lyden kan gjengis i 5.1 eller 7.1 kanaler (på de mest avanserte 9.1), hvorav .1 står for en egen basshøyttaler (subwoofer). En høyttalerkonfigurasjon har også gjerne en senterhøyttaler med spesielle karakteristika for tale. Øvrige høyttalere er til fordeling i rommet for å skape romklang (Surround). Det siste på området er Dolby Atmos. Her kompletteres høyttaleroppsettet også med høyttalere i taket. Dermed har lydingeniørene i filmproduksjonen enda en mulighet for nøyaktig plassering av lyden med tilskueren i sentrum.

For å gjengi lyden må det brukes separat surroundforsterker eller receiver. Kobler du en slik mellom bildekilden (BluRay spiller, spillkonsoll eller TVtuner) bruker du høyhastighets HDMI kabel. Fra receiveren kobler du videre til projektoren med en ny HDMI kabel. Lyden blir dermed behandlet og distribuert via receiveren. Bildeinformasjonene går direkte gjennom forsterkeren til projektoren uten tap i kvalitet. En komplett hjemmekinoinstallasjon omfatter dermed projektor, filmlerret og lydanlegg.

Vil du se på mulighetene for kino hjemme? Gå til:

Sist oppdatert fredag 24. oktober 2014 23:25